get_header(); ?>

I en serie intervjuer ger vi dig en möjlighet att lära känna några av våra favoritkomiker. Det har blivit dags för Lina Nerlander

Du har bott och uppträtt i USA – hur skiljer sig svensk och amerikansk standup comedy?

– Jag började med standup när jag bodde i Atlanta i USA. Det amerikanska samhället skiljer sig ju från det svenska på många sätt och jag samlade på mig många roliga exempel på kulturkrockar. Folk skrattade ofta när jag berattade om dessa och någonstans föddes jag idén att börja med standup, förmodligen inspirerat av faktumet att jag bodde ovanför klubben ‘The Laughing Skull’ i Atlanta. Där organiserades kurser i standup och jag hoppade på en sådan. Tre timmar varje måndag i tolv veckor fick jag lära mig skriva skämt. Varje vecka hade man hemläxor och på kursen fick man detajerad feedback på varenda ordvänding. Vår graduation show var underbar och jag fick en riktig kick av alla skratt jag fick. Dock erfor jag tidigt vad det innebär att ‘bomba’. Jag körde en kväll för en publik med amerikaner som kom från landet utanför stan och de tyckte inte alls om att jag skämtade om dem!

-Vem är dina förebilder inom humor?

-Jim Jeffries tycker jag är superrolig men jag inspireras nog mer av Iliza Shlesinger, speciellt när det gäller att göra mini-karaktarer på scen. Jag höll på med improvisationsteater tidigare och jobbar på att använda det mer i min standup.

-Berätta en fun fact om dig som vi inte känner till!

– Jag var med i en mini-cirkus när jag var tonåring. Gick på styltor och gjorde eld-tricks! Det är också roligt att jag är läkare och jobbar med könssjukdomar, mitt yrke inspirerar mig en hel del.

Lina uppträder på Stockholm Comedy Club den 1 november. Du hittar biljetter på biljettbutiken.nu